Zet je artikelen op je verlanglijstje. Log in om het lijstje te bewaren of om hem door te kunnen sturen.
Alle categorieën
Zet je artikelen op je verlanglijstje. Log in om het lijstje te bewaren of om hem door te kunnen sturen.
Zet je artikelen op je verlanglijstje. Log in om het lijstje te bewaren of om hem door te kunnen sturen.
Er is geen vaste regel voor het aantal keren dat kinderen hun schoen mogen zetten, elk gezin beslist daar zelf over. Op Instagram vroegen we aan onze volgers hoe vaak hun kinderen hun schoen mogen zetten. 697 volgers hebben als volgt gereageerd:
In de reacties stuurden mensen ook nog andere antwoorden in, zoals:
De meeste mensen laten hun kinderen 1 à 2 keer per week hun schoen zetten. Ook worden er vaak één of enkele vaste momenten afgesproken, bijvoorbeeld bij de intocht en op Pakjesavond. Vinden je kinderen het spannend om hun schoen te zetten of zijn ze erg opgewonden ervan? Dan is het een goed idee om ze hun schoen alleen in het weekend te laten zetten. Dan is er meer rust in huis en is er bovendien meer tijd om meteen lekker te spelen met het cadeautje dat ze in de schoen vinden.
Sommige mensen laten hun kinderen in de sinterklaasperiode zo vaak als ze willen hun schoen zetten, maar stoppen er niet altijd iets in. Zo is het elke ochtend weer een verrassing of de Sint is langsgekomen. Hoe vaak je dat doet, is aan jou.
Een schoen zetten met Sinterklaas is al eeuwenlang een traditie in Nederland en Vlaanderen. Volgens archiefstukken werd al vanaf 1427 een vergelijkbare traditie in gang gezet in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht. Hier werden schoenen gevuld met giften, die op 6 december (de sterfdag van de heilige Nicolaas) werden verdeeld onder de armen. Vanaf de 16e eeuw zetten kinderen in hun eigen huis hun schoen, traditioneel bij de open haard. De Pieten zouden dan door de schoorsteen naar binnen komen om wat lekkers of een cadeautje te brengen, mits kinderen 'zoet' waren geweest natuurlijk. Net zoals vandaag de dag kregen kinderen speelgoed, pepernoten, chocolade en ander snoepgoed in hun schoen. Tegenwoordig zetten we traditiegetrouw nog steeds onze schoen, als voorpret voor Pakjesavond en om de Sint in het land te verwelkomen.
De meeste sinterklaascadeaus krijgen kinderen natuurlijk op Pakjesavond. In de schoen stopt Sinterklaas doorgaans kleine cadeautjes (die in de schoen passen), eventueel met wat lekkers. Denk aan kleine spelletjes, leuke hebbedingetjes, een sinterklaasboekje of knutselspullen. Er zijn voor een klein prijsje genoeg leuke schoencadeautjes te vinden waar kinderen heel blij van worden!
Zelfs voor minder dan 1 euro zijn er leuke cadeautjes te scoren. Hoe vaak kinderen hun schoen mogen zetten, bepalen de ouders zelf. Gemiddeld genomen mogen kinderen dit 1 à 2 keer in de week doen in de periode tussen de intocht en Pakjesavond. Doe vooral wat goed voelt voor jou en je gezin en wat past bij je budget. Maak er een leuk en gezellig moment van, zowel van het schoen zetten als het uitpakken de volgende ochtend.
Dank u Sinterklaasje!