Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Wat is kinetisch zand? Alles over dit magische binnenspeelzand!

1 juni 2023
Kinetisch zand is fantastisch om mee te spelen. Zowel jonge als wat oudere kinderen kunnen zich urenlang vermaken met dit zachte, kleiachtige zand. We zijn bij Lobbes zelf onwijs fan van kinetisch zand en zien dit speelmateriaal ook steeds populairder worden. Maar wat is binnenspeelzand eigenlijk, en is het veilig om mee te spelen? We beantwoorden de meestgestelde vragen en geven je tips voor eindeloos speelplezier met dit leuke materiaal!
Lees meer
Afbeelding voor

Wat is het?

Kinetisch zand is gemaakt van echt zand. Maar wat kinetisch zand zo leuk maakt, is dat het een klein beetje aan elkaar plakt. Dat komt doordat er aan het zand glycerol, dimethicone en/of polysiobuteen is toegevoegd. Dit zijn chemische hulpmiddelen. Hierdoor is het zand makkelijk kneedbaar, blijft het goed aan elkaar zitten en kun je er allerlei leuke vormen mee maken. Als je het zand uit elkaar trekt, zie je een soort zanddraden ontstaan.

Eigenschappen:

  • Bestaat meestal voor 98% uit puur zand en 2% toevoegingen voor de ‘plakkerigheid’ en/of kleur
  • Geschikt om binnen mee te spelen
  • Eenvoudig op te bergen
  • Kneedbaar als klei
  • Droogt niet uit
  • Voelt fijn aan
  • Eindeloos opnieuw te gebruiken

Wat kun je met kinetisch zand?

Kinetisch zand is veelzijdig, je kunt er heel veel mee! Allereerst is kinetisch zand geschikt om binnen in huis mee te spelen. Doordat het aan elkaar plakt, ruimt het makkelijk op. Je hebt ook geen volle zandbak nodig om toch heerlijk te kunnen spelen; een bak met opstaande randen is genoeg. De 2 belangrijkste toepassingen zijn:

1. Vormen en bouwen

Doordat het zand kneedbaar is, kun je er allerlei vormen en figuren mee maken. Net als klei! Maak het plat en gebruik uitsteekvormpjes, kneed het tot een bal, gebruik een zandvorm om figuren te maken, maak afdrukken of bouw zelfs een zandkasteel. Met een beetje fantasie (en eventueel enkele accessoires) kun je er eindeloos nieuwe dingen mee doen.

2. Sensorisch spelen

Kinetisch zand voelt heel zacht aan. Het is heerlijk om door je handen te laten gaan: als je het langzaam laat vallen, vormen er zachte zanddraden die een fantastische sensorische ervaring geven. Verder kun je met de hand kneden, duwen, pletten en verkennen hoe het materiaal reageert op het gewicht en de warmte van je handen. Dit is niet alleen goed voor de fijne (hand)motoriek, maar werkt ook stressverlagend en ontspannend.

Afbeelding voor

Voor welke leeftijd is kinetisch zand?

Fabrikanten van kinetisch zand geven aan dat kinetisch zand geschikt is voor kinderen vanaf 3 jaar oud. Er zitten geen kleine onderdelen in, maar het is niet de bedoeling om binnenspeelzand in de mond te stoppen. Door de fijne, kleiachtige structuur is het voor (jonge) peuters heel fijn om met hun handen in het zachte zand te spelen. Kneden, knijpen, duwen: het is een fijne sensorische ervaring waar kinderen veel plezier aan kunnen beleven. 

Is kinetisch zand gevaarlijk?

Nee, kinetisch zand is niet gevaarlijk. Enkele jaren geleden heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoek gedaan naar de veiligheid van binnenspeelzand, en hieruit kwamen geen aantoonbare risico’s naar boven. Al het binnenspeelzand dat we bij Lobbes verkopen, voldoet aan strenge Europese veiligheidsnormen voor speelgoed. Zie ook: waarzitwatin.nl.

Hoe moet je kinetisch zand bewaren?

Kinetisch zand droogt niet snel uit; je kunt het gerust een dag of langer open op tafel laten liggen. Om het zand in goede conditie te houden, geven we wel een paar tips:

  • Berg kinetisch zand op in een luchtdichte doos, bijvoorbeeld een diepvriesbak of trommeltje.
  • Laat kinetisch zand niet in contact komen met water of direct zonlicht.
  • Houd het schoon: kinetisch zand dat bijvoorbeeld op de grond gevallen is, kan je gewoon opnieuw gebruiken zolang er geen vuil in zit (haren, kruimels, etc.).
Afbeelding voor

Wat is het beste kinetische zand?

Er zijn veel verschillende merken kinetisch zand op de markt. Welke je het fijnst vindt, is grotendeels afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en budget. Het speelzand van Kinetic Sand is ‘het origineel’; dit was het eerste merk dat dit zand op de markt bracht en hier komt zeer waarschijnlijk de naam ‘kinetisch zand’ ook vandaan. Zelf hebben we hele goede ervaringen met Kinetic Sand. Zowel qua structuur, houdbaarheid en kwaliteit is dit binnenspeelzand echt een aanrader. Dit zand is heel fijn, maar is ook wel wat duurder dan veel andere merken. Op basis van reviews van onze klanten is Super Sand ook een aanrader. Dit zachte zand heeft een iets zachter prijsje, voelt heerlijk aan en is verkrijgbaar in diverse leuke themasets met accessoires. In het onderwijs en op de kinderopvang is het binnenspeelzand van Creall populair, mede dankzij de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Welke accessoires kun je gebruiken bij kinetisch zand?

Als basis heb je een speelbak nodig. Neem een bak met opstaande randen zodat het zand makkelijker bij elkaar blijft. Verder zijn de mogelijkheden echt eindeloos. Uitstekers voor klei, zandvormen uit de zandbak, modelleergereedschap, deegroller, kasteelvormen, bekertjes, ijshoorntjes, koekvormen, kleischaartje: eigenlijk alles wat je ook gebruikt voor kleien en spelen in de zandbak. Kinetisch zand wordt ook vaak verkocht in een complete speelset, waar accessoires bij inbegrepen zitten. Hiermee maak je bijvoorbeeld cupcakes of dino’s. Het is ook leuk om met kinetisch zand een uitgebreide sensorische speelbak te maken. Hiervoor kun je ander los speelmateriaal toevoegen. Denk aan veertjes of pompoms, maar ook andere zogenaamde ‘loose parts’ zoals blokken, ijsstokjes, schelpen of stenen. Ook is het leuk om kinetisch zand aan te bieden in combinatie met kleine speelgoedfiguren, zoals dino’s, boerderijdieren of poppetjes.

Hoeveel kinetisch zand heb ik nodig?

In principe is kinetisch zand in kleine hoeveelheden al leuk om mee te spelen. Gebruik je het in een speelbak met losse materialen, dan zul je wel minimaal 2 à 3 kilo nodig hebben om de bak een beetje lekker te vullen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van de speelbak die je gebruikt. Ons advies is dan ook: begin met 1 of 2 kilogram (of een losse speelset) en oordeel daarna zelf! Wanneer je het kinetisch zand netjes houdt en goed bewaard, kun je het jaren opnieuw gebruiken. Hooguit is het een tussentijds een keertje nodig om je voorraad bij te vullen als er soms wat in de stofzuiger verdwijnt na het spelen.

Kun je zelf kinetisch zand maken?

Ja, dat kan zeker! Op internet zijn verschillende recepten te vinden. Hiervoor heb je alleen wat huis-tuin-en-keukenmiddelen nodig: speelzand, maizena, water en afwasmiddel. Wij hebben zelf hiermee de perfecte structuur nog niet kunnen nabootsen, maar we zijn benieuwd naar jullie ervaringen! Heb jij een gouden recept? Laat het ons weten via social media (@lobbesnl).

Benodigde artikelen:
 
Speelzand met Ijsbekers en Acc. (Art nr. 7920664, 1 x in bundel)
4,99
Speelzandset Groot Dinosaurus (Art nr. 7895564, 1 x in bundel)
9,99 8,99
9,99 8,99
Super Sand Snowy Fun - Starter Speelset (Art nr. 2181092, 1 x in bundel)
12,99